• Magnezij i zdravlje srca

  Posted on December 26, 2011 by in Savjetovalište

  Pitanja i odgovori:

  Čitala sam da je magnezij dobar za pravilan rad srca. Je li to točno i ako je, u kolikoj dozi i u kojem obliku da ga uzimam?

  Melita, Zg

  magnezij štiti srceMagnezij je mineral koji sudjeluje u mnogobrojnim biološkim procesima važnim za pravilno funkcioniranje čitavog organizma. Sudjeluje u gotovo 300 biokemijskih reakcija tijela. Pomaže u održavanju normalne funkcije mišića i živaca, stabilizira srčani ritam, podržava imunološki sustav i održava koštanu strukturu. Posebno je važan za pravilan rad mišića pa tako i samog srca. Mnogobrojna istraživanja potvrđuju da je ovaj mineral koristan u spriječavanju i liječenju bolesti srca. Magnezij osim što djeluje pozitivno na rad mišića snižava i krvni tlak. Pomaže i u oporavku od srčanog udara tako što usporava stvaranje krvnih ugrušaka, širi arterije i stabilizira potencijalno opasne poremećaje ritma rada srca.

  Preporučena dnevna doza magnezija za muškarce je oko 400 mg, a za žene oko 310  mg. Niste naveli da li bolujete od neke bolesti srca, no ukoliko imate poremećaje u radu srca ili se oporavljate od neke bolesti srca, dnevna doza neka iznosi oko 400 mg.

  Dobri izvori magnezija su cjelovite žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće, školjke i tvrda voda, no kako zalihe magnezija u većine ljudi nisu dovoljne, često se, posebno kod pojedinih oboljenja, preporučuje uzimanje magnezija u obliku dodataka prehrani. Kao dodatak prehrani najbolje ga je uzimati u obliku citrata, a apsorpcija magnezija najbolja je kada se uzima zajedno sa hranom.

  suplement.hr

   


Comments are closed.