• Sindrom iritabilnog crijeva

  Posted on December 26, 2011 by in Savjetovalište

  Pitanja i odgovori 

  Dijagnosticiran mi je sindrom iritabilnog crijeva. Koje dodatke prehrani bi mi preporučili?

  Davor, St

  probioticiSindrom iritabilnog crijeva je u medicinskim krugovima često spominjan, no uzroci do danas nisu pouzdano dokazani. Prehrambene navike i stil življenja su se dokazale kao vrlo važni čimbenici u prevenciji epizoda sindroma.

  Pojedini suplementi – dodaci prehrani mogu biti učinkoviti u kontroliranju sindroma iritabilnog crijeva i popratnih tegoba koje ova bolest uzrokuje. Najčešće se spominju ulje paprene metvice, ulje kima, prehrambena vlakna (Buhačica), probavni enzimi te pre- i probiotici.

   

  Ulje paprene metvice najbolje je uzimati u obloženim kapsulama kako bi se omogućio prolazak kapsula kroz želudac i ulazak u crijevo, u kojem dolazi do otpuštanja ulja. Ovo ulje vrlo je učinkovito u smanjenju spazma mišića koji prouzročuju bol, a ublažava i druge tegobe. Ulje poboljšava lučenje žuči, pa dolazi do bolje probavljivosti hrane (posebice masti). Ulje kima ima podjednak učinak, pa se često preporučuje uzimanje kombinacije ova dva ulja.

  Buhačica, kao vrijedan izvor prehrambenih vlakana, olakšava teškoće mnogih sa sindromom iritabilnog crijeva, ali ne svih. U večine rješava probleme konstipacije. Djeluje i protiv proljeva jer apsorbira vodu iz lumena crijeva i povećava volumen stolice, a to smanjuje grčenje.

  Probavni enzimi omogućuju bolju probavljivost hrane, čime promoviraju bolju probavu i poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari.

  Pre – i probiotici zauzimaju sve veću ulogu u održavanju zdravog probavnog sustava, a kod iritabilnog sindroma crijeva su se pokazali izuzetno učinkoviti. Kod osoba sa sindromom često se uočavaju promjene u bakterijskoj flori, pa se uzimanje dodataka prehrani, ali i hrane bogate na probioticima i prebioticima najčešće preporučuje kao primarna terapija. Najčešće se preporučuje uzimanje Lactobacillus acidophillus i Bifidobacteria vrsta probiotika, no ovisno o sindromima i samoj dijagnozi, preporučuju se različite vrste i kombinacije ovih suplemenata.

  suplement.hr

Comments are closed.