• PMS (predmenstruacijski sindrom):postoje li prirodna rješenja?

  Posted on January 2, 2012 by in Imate tegobe?

  PMS, nemir, depresija, nelagodaIako je PMS (predmenstruacijski sindrom) nekima još uvijek nešto što se „zbiva u ženskim glavama“, u medicini je priznat kao sindrom koji se uslijed raznih promjena u ženskom tijelu javlja kao niz pojava i to 5 do 10 dana prije svake mjesečnice. To stanje zahvaća i tijelo i emocije, a žene ga osjećaju kao promjene u raspoloženju (izljevi ljutnje, nenadano plakanje, želje za određenom vrstom hrane), umor, depresiju, napuhnutost, otečenost, glavobolju, bol u prsima i kao mnoge druge. Simptomi se razlikuju od žene do žene prema broju i jačini, a iz mjeseca u mjesec mogu i varirati.Procjenjuje se da od PMS-a pati čak oko 80% žena, a da je u oko 7% njih toliko izražen da ih ometa u svakodnevnom životu.

  Postoji li prirodna pomoć?

  Budući da su simptomi i uzroci PMS-a vrlo individualni i različiti, teško je pronaći siguran i učinkovit tretman. Međutim, utvrđeno je da razni prirodni izvori i prehrambene tvari imaju pozitivan učinak kad je u pitanju ublažavanje simptoma PMS-a. Mnogobrojna istraživanja govore tome u prilog, pa je primjerice nekoliko istraživanja utvrdilo da otprilike deset dana prije menstruacije, kalcij i cink u krvi progresivno padaju, dok bakar raste. Rezultat toga mogu biti napetost, nesanica i depresija, te grčevi. Tako se pokazalo da jednostavno uzimanje kalcija već može biti od velike pomoći u smanjivanju predmenstrualnih grčeva.

  Neki od najpopularnijih vitamina za koje je dokazano da imaju pozitivne učinke na smanjenje simptoma PMS-a su vitamin A, B6 i E. Vitamin B6 se smatra prirodnim diuretikom pa smanjuje nadutost, a poznat je i po tomo što ublažava promjene u raspoloženju i depresivna stanja. Vitamin E se pokazao učinkovit kod ublažavanja osjetljivosti dojki, a važan je i za uspostavljanje hormonalne ravnoteže, pa utječe i na smanjenje ostalih nelagodnih promjena.

  Minerali, od kojih su neki već spomenuti, također igraju važnu ulogu. Magnezij je također često spominjan mineral u terapiji PMS-a. On aktivira hipofizu za proizvodnju hormona, pa  sudjeluje u uspostavljanju hormonalne ravnoteže, pravilnog rada pojedinih organa i sl.

  Dodaci prehrani i PMSOsim vitamina i minerala koji su se pokazali učinkoviti, danas u ponudi možete pronaći mnoge proizvode (dodaci prehrani odnosno suplementi). Većina ovih proizvoda nastala je na tradicionalnom korištenju pojedinih biljaka, od kojih je većina danas suvremenim metodama ispitana, i za koje je utvrđeno da mogu imati pozitivan utjecaj na promjene koje se povezuju s PMS-om.

  To su primjerice ulje noćurka, damiana, zmijski korijen (cimicifuga), kora bijele vrbe, konopljika, i druge. Ulje noćurka i kora bijele vrbe imaju protuupalne sposobnosti.  Specifična struktura esencijalnih masnih kiselina iz ulja noćurka pokazala se kao izuzetno učinkovita kod uspostavljanja hormonalne ravnoteže. Damijana i cimicifuga pokazale su se učinkovite kod smanjenja grčeva i glavobolja uslijed PMS-a. Konopljika djeluje na hipofizu (kontrola proizvodnje estrogena i progesterona) pa se pokazala učinkovita kod uspostavljanja hormonalne ravnoteže u žena, što je vrlo čest uzrok PMS-a. Biljka anđelika i cimicifuga mogu pojačati učinak konopljike pa se često nalaze u kombinaciji.

  Dakle, postoje mnoga prirodna i učinkovita rješenja koja mogu pomoći ženama u ublažavanju PMS-a. Potrebno je napomenuti da će izbor prvenstveno ovisiti o izraženosti simptoma sindroma te željenom učinku, kao i činjenicu da sve ove proizvode treba uzimati određen period kako bi se uočili rezultati, ali i da su rezultati djelovanja dugoročni. Stoga, treba odvagunti, no, kako potvrđuju brojne žene koje su odabrale prirodan način terapije, zaista se isplati pokušati.

  suplement.hr

Comments are closed.