• Ulje noćurka: dragulj zdravlja i ljepote

  Posted on January 14, 2012 by in U centru pažnje

  Žuti noćurak

  Žuti noćurak ili pupoljka (Oenothera biennis L.) od davnina se koristi u ljekovite svrhe. Indijanci su ju koristili kao sedativ i astrigent; davana je za želučane i jetrene tegobe, ženama sa tegobama reprodukcijskog sustava i probleme s kožom. Danas se često koristi u kulinarstvu u Njemačkoj, gdje se mlado lišće prizemne rozete i korijen jedu kao pikantna proljetna salata ili varivo.

  Iako se u prehrambene svrhe koriste mnogi dijelovi noćurke (pupoljke), najkorisniji dijelovi biljke po pitanju ljekovita učinka nalaze se u njenim malim, crvenkastim sjemenima. Riječ je o dragocjenom ulju koje je u posljednje vrijeme u centru pažnje zbog mnogobrojnih pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka. Iako se zbog specifičnog sastava ulju noćurka pripisuju brojna ljekovita svojstva, znanstveno su potvrđene njene dobrobiti u slučajevima ekcema, upalnih procesa (artritis) te simptoma PMS-a.

  Razlika u odnosu na ostala biljna ulja? 

  Glavna karakteristika ulja žutog noćurka je sadržaj esencijalnih masnih kiselina. Ono sadrži čak oko 9% gama-linolenske kiseline (GLA), esencijalne masne kiseline, koju u ostalim biljnim uljima ne nalazimo tako često, niti u tim količinama. Pripadnica omega-6 masnih kiselina, gama-linolenska kiselina u zdravom se organizmu može stvarati iz linolenske kiseline. No, zbog raznih čimbenika, mogućnost konverzije linolenske u gama-linolensku kiselinu u većine osoba je smanjena ili poremećena

  Od ostalih sastojaka tu su linolna kiselina (oko 70%), razne amino kiseline, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, vitamin E i cink.

  Gama-linolenska kiselina (GLA) iz ulja noćurke

  GLA naše tijelo koristi kao kofaktor u proizvodnji prostaglandina – reaktivnih tvari koje po svojoj strukturi nalikuju hormonima. Prostaglandine nalazimo u svim stanicama organizma gdje igraju važnu ulogu u regulaciji tjelesnih funkcija. Tijelo proizvodi nekoliko vrsta ovih reaktivnih spojeva od kojih jedni potpomažu nastanak upala, a neki ih kontroliraju ili na njih djeluju blagotvorno. GLA iz žutog noćurka se direktno konvertira u protuupalne prostaglandine, pa djeluje protuupalno.

  GLA djeluje i tako da promovira funkcioniranje T-stanica, reducira proizvodnju kolesterola, smanje krvni tlak i mogućnost pojave krvnih ugrušaka, regulira ravnotežu spolnih hormona – estrogena i testosterona te sudjeluje u stvaranju optimalne strukture i funkcioniranja stanica kože.Žuti noćurak po danu

  U usporedbi sa ostalim, poznatim izvorima gama-linolenske kiseline kao što su ulje boražine, ulje iz sjemena crnog ribiza, ili sjemena kanabisa, koji sadrže i veće količine GLA, uočeno je da ulje noćurka ipak bolja opcija. GLA iz ulja noćurke ima veći absorpcijski potencijal i veću biološku aktivnost. Upravo zbog toga, ulje iz ulja noćurke preferirani je i najbolji odabir.

  Ulje nocurka i PMS

  Brojne znanstvene studije su demonstrirale da suplementacija sa uljem noćurka ima velik utjecaj na simptome PMS-a. Zabilježeno je da su žene koje su uzimale ulje noćurka zabilježile značajno smanjenje tegoba vezanih uz PMS, prije svega uočeno je da smanjuje bolove i napetost u prsima, glavobolje, nervozu, napuhnutost i obilna krvarenja.

  Istraživanja pokazuju da su žene deficitarne na GLA osjetljive na prolaktinsko djelovanje (hormon), što rezultira pojavom bolnih i napetih grudi (mastalgija). Budući da GLA iz ulja noćurke umanjuju učinak prolaktina, djeluju blagotvorno na ovu, neugodnu pojavu.

  Zapravo, mnoga istraživanja potvrđuju da je izraženost PMS-a povezana s prostaglandinima. Žene kojima su simptomi PMS-a jače izraženi, obično imaju deficit prostaglandina E1. Budući da GLA iz ulja noćurke potiče stvaranje upravo te vrste prostaglandina, nije nimalo čudan njen blagotvoran učinak na simptome PMS-a.

  Ulje noćurka i zdravlje kože

  Još 30 –tih godina prošlog stoljeća utvrđeno je da manjak omega-6 esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih stanja kože i kod životinja i kod ljudi. U novije vrijeme, utvrđeno je da se atopijski dermatitis ne povezuje sa manjkom linolenske kiseline, kao što se dugo smatralo, već upravo suprotno, s njenim viškom. No, spojevi kojima ova kiselina služi kao metabolit (tu pripada i GLA) u većini slučajeva osoba sa problemima kože u značajnom su deficitu. Ta spoznaja dovela je do revolucije u liječenju atopijskog dermatitisa, psorijaze i ekcema. Suplementacijom organizma uljem noćurka kao visokovrijednim izvorom GLA, kako oralno, tako i lokalno, u većine pacijenata je zabilježeno drastično poboljšanje stanja.

  Ulje noćurka se često koristi i za opće stanje i njegu kože, jer poboljšava njenu elastičnost, glatkoću, smanjuje upalne procese u koži i razlike u pigmentaciji.

  Preporuke o uzimanju ulja noćurke

  Ulje noćurka - kapsuleDanas na tržištu nalazimo različite vrste proizvoda sa uljem noćurke. Kapsule, tablete, ulja, kreme i to kao zasebni izvor ili pak kao kombinacija sa nekim drugim sirovinama. Proizvodi se međusobno razlikuju i po količini ulja u pojedinoj serviranoj dozi, neto količinama i sl. Kod liječenja kožnih tegoba, najbolji rezultati se postižu ako se primjenjuje i oralno i lokalno direktno na kožu.

  Ovisno o namjeni, preporučena dnevna doza iznosi od 2 do 6 grama na dan. Ta količina trebala bi osigurati oko 200 do 600 mg gama-linolenske kiseline dnevno. Potrebno je naglasiti i da je proizvod potrebno uzimati kontinuirano kroz određen period (otprilike 3-6 mjeseci) kako bi se postigli najbolji rezultati.

  Najbolja iskoristivost ulja noćurke je ukoliko se kapsule uzimaju zajedno s hranom, a osim iskoristivosti to će spriječiti eventualne probavne tegobe koje masti uzrokuju kod pojedinaca. Dodatno se, a zbog što bolje iskoristivosti preporučuje smanjeni unos zasićenih masnih kiselina, kao što je primjerice margarin, jer se oni natječu sa esencijalnim masnim kiselinama u procesu absorpcije. Za još bolji učinak, preporučuje se i paralelno uzimanje nekih nutritivnih tvari koje djeluju sinergijski. To su primjerice vitamin B6, cink, magnezij, niacin i vitamin C.

  Napomene

  Nuspojave uzimanja ulja noćurke su vrlo rijetke, a mogu se očitovati pojavom blagih mučnina i dijareja, no u pravilu se povezuju sa uzimanjem proizvoda na prazan trbuh. Najbolji učinak se postiže ukoliko se ukupna dnevna doza uzima u nekoliko navrata na dan.

  Osobe koje boluju od epilepsije, šizofrenije ili one koje uzimaju antikoagulantske lijekove trebaju biti na oprezu i o uzimanju ulja noćurke posavjetovati se sa liječnikom. Djelotvornost ulja noćurke smanjuje se u osoba koje uzimaju beta-blokator lijekove jer oni smanjuju proizvodnju prostaglandina E1.

  www.suplement.hr

Comments are closed.