• Šipak ili nar: ljepota dolazi iznutra!

  Posted on December 30, 2011 by in U centru pažnje

  Šipak, nar, ljekovitostAko nikada niste probali šipak (mogranj, nar), ne znate što ste propustili! Šipak (Punica granatum L.) nije samo voće; on je izvrstan izvor vitamina, minerala i raznih fitonutrijenata. Nažalost, ovo voće tek posljednjih godina dobiva pažnju kakvu zaslužuje. Sve opsežnije znanstvene i kliničke studije otkrivaju da osim bogatim okusom šipak obiluje raznim aktivnim tvarima koje pomažu uljepšavanju kože, ali i promoviraju zdravlje.

  Podrijetlom iz Indije i Perzije, često poznat i kao „granada“ ili „kineska jabuka“, šipak se danas može pronaći u gotovo svim toplijim krajevima svijeta. Sezona mu traje od rujna do veljače, ovisno o uvjetima.

  Bez sumnje, šipak (nar) je izvrstan izvor raznih nutritivnih tvari, a njegov učinak na zdravlje ga čini još vrjednijim. Od vitamina, obiluje vitaminom C, a sadrži i vitamine B5 (folna kiselina), A i E. Nije oskudan ni na mineralima kao što su kalcij, kalij i željezo, a koštice unutar samog šipka su dobar izvor vlakana. Tri puta jača antioksidacijska svojstva od poznatih antioksidanata kao što su zeleni čaj ili crveno vino, šipak može zahvaliti polifenolima (tanini, flavonoidi, antocijanidi, katehini i elagična kiselina).

  Šipak čuva Vaše srceTakav sastav smanjuje učinke starenja, oštećenja tkiva i bolesti. Dokazano je da šipak (nar) poboljšava protok krvi do srca, što poboljšava krvni tlak i smanjuje rizik od bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Također se pokazalo da smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze tako što razbija plakove. Zbog bogatog antioksidacijskog sastava, šipak usporava absorpciju i oksidaciju „lošeg“ ili LDL kolesterola.

  Postoje i drugi po zdravlje korisni učinci ovog voća. Šipak pozitivno djeluje i na imunitet jer spriječava djelovanje bakterija i virusa, i potiče jači imunološki odgovor organizma, spriječava nastanak zubnog plaka, sprječava nastanak tumorskih stanica, što se posebno odnosi na tumor prostate i dojki.

  U našim krajevima manje poznato, a možda najvrjedniji proizvod voća šipka je ulje sitnih koštica. Ono sadrži vrlo rijetku, puniciničnu kiselinu, koja ima snažno protuupalno djelovanje, obiluje i vitaminom E, a sadrži i najrazličitije vrste fitoestrogena do sada pronađenih u prirodi. Sastav fitoestrogena se posebno pokazao učinkovit kod uspostavljanja hormonalne ravnoteže u estrogen dominantnim stanjima, što posebno dobra vijest za žene svih dobi (balansiranje menstrualnog ciklusa, smanjenje pojava PMS-a, smanjenje valova vrućine, noćnih znojenja, vaginalne suhoće i hormonalne neravnoteže kod perimenopauze i menopauze).

  zdravlje žena, lijepa kožaMnogi stručnjaci vjeruju da djelatne tvari šipka čudesno djeluju na i na kožu jer ju „čiste iznutra“. Osim u obliku hrane, a prvenstveno zbog svojih aktivnih sastojaka, šipak se sve više koristi i u kozmetičke svrhe. Tajna pozitivnog djelovanja šipka na kožu najviše se pripisuje elagičnoj kiselini koja štiti kožu od oksidacijskih promjena (ultraljubičasto zračenje, sune i zagađenje). Elagična kiselina potiče stvaranje kolagena koji zatežu bore, čiste kožu, povećavaju elastičnost i poboljšavaju njenu vlažnost. Sve to svrstava šipak na top ljestvicu kozmetičkih proizvoda za pomlađivanje – „anti age“ učinak.

  suplement.hr

Comments are closed.