• Antioksidansi: “anti age” bombe!

  Posted on January 17, 2012 by in U centru pažnje

  Želite dostojanstvenu starost i mladenački izgled? Ključ dugovječnosti pristupačniji je nego što ste možda mislili, a čini se da prehrana u tome ima ključnu ulogu. Kao zaštitnici od napada slobodnih radikala, opasnih molekula koje oštećuju stanice i uzrokuju bolesti i starenje tijela, antioksidansi u tome imaju ključnu ulogu.

  Slobodni radikali (oksidacijski stres)

  Slobodni radikali nastaju kao nusproizvodi korištenja kisika tijekom normalnih reakcija i procesa u tijelu kao što je primjerice pretvorba hrane u energiju. Oni su u osnovi oksidacijske molekule kojima u strukturi nedostaje elektron. U potrazi za elektronom djeluju štetno na enzime, DNA, proteine, membrane i ostale važne strukture stanica te ih na taj način oštećuju. To oštećenje može uzrokovati mutacije stanica i mijenjati njihovu funkcionalnost, pa dolazi do povečanja rizika od raznih oboljenja. Najčešća oboljenja koja se povezuju sa djelovanjem slobodnih radikala su:

  –          Promjene stanica (kancerogena stanja)

  –          Kardiovaskularne bolesti i bolesti srca

  –          Artritis

  –          Dijabetes

  –          Katarakta

  Često se optužuju za oštećenja kože i skup njenih fizičkih znakova starenja (bore, vlažnost, elastičnost i sl.), pa su neizostavni sastojci „anti-age“ kozmetičkih proizvoda.

  Slobodni radikali stvaraju se kada tijelo razgrađuje hranu, kada smo izloženi zagađenju iz okoliša (smog, dim, voda, zračenje, izloženost suncu i UV zrakama i sl.), uslijed stresa, starenjem i mnogim drugim čimbenicima.

  Antioksidansi

  Antioksidansi su sposobni prirodno stabilizirati slobodne radikale prije nego li oni reagiraju i izazovu štetu. Predajući im svoj elektron ublažavaju i sprječavaju njihovo štetno djelovanje. Iako je naše tijelo sposobno samo proizvoditi određene antioksidanse, hrana je najvažniji izvor tih ključnih igrača našeg obrambenog sustava. U antioksidanse spadaju vitamini, minerali i razni fitonutrijenti, a najčešći primjeri uključuju vitamine A, C i E, selen i cink, karotenoide, flavonoide, koenzim Q10, alfa –lipoična kiselina i glutation.

  Budući da u tijelu postoje različite vrste slobodnih radikala, tijelo ima potrebu i za različitim vrstama antioksidanasa. Antioksidansi najbolje funkcioniraju kao tim, bilo da je riječ o različitim vrstama antioksidansa ili njihovoj kombinaciji sa nutrijentima i fitokemikalijama. To je i razlog zašto nutricionisti preporučuju povećan i raznolik unos voća i povrća u prehranu. Fitokemikalije kao što su karotenoidi i flavonoidi odgovorni su za boje voća i povrća, stoga preporuka o uzimanju voća i povrća koje bojom odgovaraju duginoj paleti boja, ima logiku u pristupu osiguravanja različitih vrsta antioksidanasa.

  Zato što je oksidacija prirodan proces, vrlo je važno održavati ravnotežu uz pomoć antioksidanasa.

  Antioksidansi i starenje

  Naše tijelo ima sposobnost obrane od oksidacijskog stresa (djelovanje slobodnih radikala), no ta obrana sa starošću postaje manje učinkovita. Dodatno, kako starimo razina slobodnih radikala raste, a tijelo zaostaje u stvaranju antioksidansa. Tako primjerice, stanice stvaraju više oksidativnih tvari kao što su peroksid i superperoksid, a s druge strane razina glutationa kao neutralizatora u stalnom je padu.

  Dugi niz godina se smatralo da su antioksidansi prirodni lijekovi i odgovor za održavanje dobra zdravlja i izgleda. Nedavne studije pokazuju da od njih organizam ima puno veće i složenije koristi.

  Hrana bogata antioksidansima

  Namirnice koje su poznate po svojstvima i sadržaju antioksidanata uključuju bobičasto voće (Acai bobice, trešnje, borovnice i ostalo), šljive, šipak (nar), citrusi, zeleno povrće (kelj, brokula, špinat i sl.), zeleni čaj, avokado, luk, grožđe i čista čokolada.

  Znanstvenici su razvili metodu mjerenja ukupnog antioksidacijskog kapaciteta neke hrane. Ocjena je poznata kao ORAC vrijednost (vrijednost radikalnog apsorpcijskog kapacitet kisika).

  Od 40 najpoznatijih vrsta voća i povrća, kojima je mjerena ORAC vrijednost, najviše vrijednosti dobivene su za suhe šljive (5770), grožđice (2830), borovnice (2400) nakon čega slijede ostale bobice, kelj (1770), špinat (1260), prokula (980), šljive (949), klice djeteline (930), brokula (890), cikla (840), naranče (750), crvena paprika (710) i crveno grožđe (739).

  Čisti kakao nadilazi sve ove namirnice sa nevjerojatnim rezultatom od 2600 jedinica. Tibetanska goji bobica  također ima visoku ORAC vrijednost od čak 18500 jedinica, što i ne čudi obzirom da ima čak 500 puta više vitamina C nego li naranča i više beta-karotena nego mrkva.

  Antioksidansi kao dodaci prehrani

  Najdostupniji i najkoncentriraniji izvor antioksidanasa možemo naći u obliku dodataka prehrani (suplementi). Posljednjih nekoliko desetljeća istražene se razne vrste antioksidansa i njihova ciljanog djelovanja. To je rezultat sve većeg broja proizvoda koji sadrže antioksidanse u koncentriranim oblicima, pažljivo izdvojene iz pojedinih biljaka ili hrane. Iako bi njihova primarna primjena trebala biti prevencija nastanka bolesti, istraživanja ukazuju da djelovanje pojedinih vrsta antioksidanasa omogućuje ciljanu primjenu.

  Suplementacijom antioksidansima, bez obzira na dob, tijelo može imati brojnih prirodnih, pozitivnih pogodnosti, posebice ako pripadate skupini koja je izložena povećanom utjecaju slobodnih radikala (stres, smog, dim, UV zrake i sl.).

  U svjetlu važne uloge koju imaju na zdravlje, vrlo je važno osigurati da naša prehrana uključuje pravilnu i raznoliku prehranu bogatu voćem i povrćem. U slučajevima osoba koje imaju veće zahtjeve tijela za ovim zaštitnicima zdravlja (bolest, stres, izloženost zagađenju, UV zrakama, smog, dim cigarete i sl.), preporučuje se dodatno uzimanje u obliku suplementa.

  www.suplement.hr

   

Comments are closed.